Gevolgde cursussen en workshops

Vanaf de basiscursus over fotografie begon mijn interesse in fotografie te groeien. Na de aanschaf van mijn Olympus OMD-EM1 met de losse objectieven, ben ik meer cursussen gaan volgen, om meer te leren, maar ook om bijzondere foto’s te schieten die je niet zomaar op straat of in je eigen huiskamer kan maken.

Bijzondere cursussen

In de afgelopen paar jaar heb ik een aantal heel bijzondere cursussen gevolgd, bijvoorbeeld de roofvogel workshop van Arend Spaans in samenwerking met Settel’s Roofvogels. Deze workshop wordt buiten gegeven waarbij de vogels op houten blokken staan en ook wordt er een vliegshow geven. Een aantal van deze mooie roofvogels gaan ook even de studio in, voor de speciale foto’s met flitslicht. Deze flitsers zijn niet schadelijk of hinderlijk voor de vogels waardoor ze heel ontspannen zijn en ik thuis kom met bijzondere foto’s. Afgelopen jaar heb ik nog een workshop gedaan met alleen maar roofvogels in de studio, hiervan zal je ook een aantal mooie foto’s voorbij zien komen.
Ook de high speed cursussen zijn heel bijzonder, want wie gaat er nou in de woonkamer een flitsset neerzetten en dan zoveel mogelijk met vloeistof gevulde glazen stuk gooien? Arend stelt hier gelukkig zijn studio voor open, het geeft wel een flinke bende, maar als we samen opruimen is dat ook weer snel weg. En je gaat gegarandeerd met super bijzondere foto’s naar huis die niemand ooit nog precies na kan maken.

Arend Spaans

Bij Arend Spaans, een Olympus visionair, heb ik veel cursussen gevolgd en ook heel veel geleerd. Van de workshop ‘gooi je eigen glazen in’ waarbij high-speed flitsen centraal staat, tot de masterclass flitstechnieken over de werking, plaatsing en het beïnvloeden van flitslicht. Ook de macro fotografie workshop heb ik met veel plezier gedaan bij Arend, hierbij zijn wij de vlindertuin in gegaan om de mooie vlinders van dichtbij te fotograferen.
Deze cursussen en workshops heb ik gevolgd bij Arend Spaans:

 • Masterclass flitstechnieken
 • Roofvogel workshop buiten
 • Roofvogel workshop in de studio
 • ‘Gooi je eigen glazen in’
 • Macro fotografie
 • ‘Deel de natuur’ dag (meerdere workshops van Olympus visionairs)

Tom Reuvers van NEW Perspectives

Bij Tom Reuvers heb ik ook een aantal leerzame workshops gevolgd en staan nog een paar leuke workshops en cursussen in mijn planning. Aangezien veel van zijn workshops in de buurt van Zwolle zijn, wacht ik vaak tot hij wat meer in de buurt van Noord-Holland is voor een leuke workshop of cursus. Tom Reuvers kent de Olympus camera’s van binnen tot buiten en dat kan hij op een simpele manier heel goed uitleggen, zodat ik veel meer uit mijn camera heb kunnen halen dan de standaard instellingen.
De cursussen die ik bij Tom Reuvers heb gevolgd of nog ga volgen zijn:

 • ‘Leer je Olympus camera kennen’ in samenwerking met Alexander Koenders, ook een Olympus visionair)
 • Workshop avondfotografie tijdens het Amsterdam Light Festival
 • ‘Deel de natuur’ dag (meerdere workshops van Olympus visionairs)
 • Cursus Lightroom CC
 • Workshop ‘Back tot the 60’s’
 • Cursus Photoshop
 • Cursus natuurfotografie in de Amsterdamse waterleidingduinen samen met Alexander Koenders

Studio 34X

Studio 34X staat bekend als een van de grootste en meest uitgebreide studio’s van Nederland. Deze studio en de uitgebreide lichtkennis van Michiel Fisscher wordt dan ook vaak gebruikt bij tv-programma’s zoals ‘het perfecte plaatje’.
Hier heb ik een aantal cursussen en workshops gevolgd. Onder andere de workshop van Tom Reuvers over Lightroom en de studiodag ‘back to the 60’s’ zijn in Studio 34X in Almere gegeven. Maar ook heb ik een cursus over het instellen en gebruiken van flitslicht en ook het vervormen van licht gevolgd bij Michiel Fisscher. Hierbij heb ik op een andere manier leren kijken naar licht, vooral omdat de cursisten geen camera mee mochten nemen, maar volledig moesten concentreren op het licht en de lichtopstellingen.

Overige cursussen

In de afgelopen jaren heb ik ook andere cursussen gevolgd, een aantal via internet waarbij er meer wordt ingegaan op de belichtingsdriehoek en flitslichten. Daarnaast heb ik veel boeken gelezen over fotografie, zowel over de basis van fotografie, als voor het fotograferen van een bruiloft, voor het fotograferen met een reportageflitser en over Photoshop.
In 2019 heb ik nog een aantal leuke cursussen en workshops gedaan. Onder andere een workshop straatfotografie met Fokko Muller (ook een Olympus Visionair), een klieder workshop waarbij verf spetters met high speed worden vast gelegd en met een glazen bol wordt gefotografeerd en een workshop lightpainting bij Stapfoto.
Ook heb ik 2 workshops gevolgd bij Ferry Knijn, hij staat vooral bekend om het maken van snelle foto’s die perfect uitgelicht zijn. Van hem heb ik de workshop leren fotograferen met je reportageflitser en studio fotografie gevolgd.

error: Deze content is eigendom van NCfotografie en mag niet gekopieerd/gebruikt worden door anderen!